Leefruimte.

 

(pagina in opbouw)

 

Laatste aanpassing: 09/09/20.

 

 

 

Als je ondertussen meer dan 20 jaar een passie voor watervogels hebt, is er in die tijd veel veranderd. Je hebt hoogtes en laagtes gekend bij het beleven van je hobby. Door de jaren heen hebt je ontdekt wat handiger en praktische zou zijn qua indeling en onderhoud. Met de jaren komen ook ervaringen. Je hebt ideeën op gedaan bij andere fokkers en veel geleerd van je collega’s. Je krijgt stap voor stap een andere visie op het houden van watervogels!

 

Enige tijd geleden was ik op bezoek bij dhr. Rene Verbist, een man met jaren ervaring en veel kennis over watervogels. Toen ik zijn watervogels aan het bewonderen was, vroeg ik mij af waarom zijn vijver zo lang en smal was. Hij gaf mij de goede raad om bij een gemengde collectie watervogels een lange vijver te verkiezen boven een kort, vierkant of rond model. De logische reden hiervoor is om dominante woerden minder de kans te geven om andere watervogels uit het water te jagen. En het onderhoudsgemak van zulke opstelling is mooi meegenomen. Mijn besluit stond vast: dit is de basis.

 

Ondertussen heeft de omheining, de twee polyestervijvers, de folievijver en de struiken en planten in de eendentuin zijn beste tijd gekend. Je zit al een tijdje met het idee, het zou toch praktischer zijn om te vernieuwen. Het moet toch haalbaar zijn om van de drie vijvers één lange, smalle vijver te maken. Het is de bedoeling om de twee polyestervijvers te verwijderen, de huidige folievijver verder uit te graven, een betonnen bodem gieten, drie stenen hoog metselen en een folie aanbrengen.

 

September 2019. De oude folievijver is leeggemaakt en opgeruimd. Het terrein werd waterpas gelegd en het ontwerp van de nieuwe vijvervorm werd op de grond aangegeven en afgebakend met paaltjes.

De eerste spade is gestoken, de grond is geëgaliseerd. De afvoerbuis is naar de vergaarput aangebracht. De uitgegraven vijverbodem en de vijverkanten werden bekist en bedekt met plastic. Als bewapening zijn betonijzeren vlechtmatten van 8 mm aangebracht.

Het beton is met een vrachtwagen geleverd. Met een  pomp is vanuit de betonmixer het beton rechtstreeks in de vijverbodem aangebracht. Nu het beton de tijd krijgt om goed uit te drogen, is het moment om de betonblokken, cement en zand te laten leveren en de betonmolen te gaan reserveren. De vijverkanten zijn gemetseld met drie lagen betonblokken, een hoogte van circa. 50 cm. Op de vijverbodem is een chape  aangebracht om een helling te creëren voor een goede afwatering naar onze afvoerbuis. Rond de vijver zijn kabels voorzien voor de vijververlichting en stopcontacten voor de vijverpompen. Het is zover! We kunnen onze vijverfolie plaatsen, maar eerst moet er een beschermdoek worden aangebracht onder de folie om doorslijten of lekkages van scherpe voorwerpen te voorkomen. We zijn begonnen met het dichtgooien van de losse ruimte rond de vijver met aarde en zand. Onze vijver is gevuld met water en de eenden kunnen genieten van hun nieuwe speeltuin.           

De twee polyestervijver kunnen nu verwijderd worden.

 

De oude vijver was 5 meter bij 4 meter met een diepte van 1 meter.

De nieuwe vijver is 12.80 m lang, 2.30 m breed en 50 cm diep.

Rond de vijver is een ondiep gedeelte voorzien 15 cm breed en 10 cm diep, hiervan wordt veel gebruik gemaakt.

Twee lagen betonblokken op zijn breedte: L 29 cm, B 14 cm, H 19cm.

Één laag op de lengte L 29cm, B 14 cm, H 9 cm

De laatste 3 meter komt een tussenstuk met draad, alsook een overkapping voor de kuikens.

Een van de smalle zijden van de vijver werd zeer schuin uitgegraven zodat de kuikens  gemakkelijk uit de vijver kunnen komen. Ook bij vriesweer is dit uitloopstuk nuttig.

 

 

 

De nieuwe vijver in aanbouw.

 

 

 

                                                                                            Wordt vervolgd...