Witoogeend.

 

 

 

 

Verspreiding: Azië, Europa en Afrika.

Lengte: 38-42 cm.

Gewicht woerd: 570 gr.

Gewicht vrouwtje: 540 gr.

Geslachtsrijp: éénjarige leeftijd.

Legsel: 8-10 eieren.

Broedduur: 25-28 dagen.

Legperiode: april tot en met juli.

Ringen: 9  mm.

 

 

 

Leuk om weten:

 

Witoogeenden zijn sterke, zeer tamme, kalme, verdraagzame, niet luidruchtige duikeenden.  Ze zijn overwegend donkerbruin tot zwart getint. Enkel bij het woerdje steken de witte oogjes fel af  tegen de kopveertjes. Hun zwemwater moet wel voldoende diep zijn, zolang ze maar kunnen duiken,want duiken doen ze het merendeel van hun tijd.  Ze zijn gemakkelijk te houden, zowel in een apart als een gemeenschappelijk perk, zowel paarsgewijs als in een groepje. Ze zijn winterhard, vooral als de vijver ijsvrij gehouden wordt.

 

Het zijn grond- en holenbroeders en nestelen graag dicht bij de vijver, goed verborgen onder de struiken, in een nestkastje of tonnetje. Het vrouwtje legt dagelijks en het zijn vaste broeders. Ook na een verstoring broeden ze gewoon verder. Witoogeenden sluiten een monogaam seizoenhuwelijk. De kuikens dragen een donkerbruin en geel donspakje. Ze zijn gemakkelijk op te kweken, zowel natuurlijk, handmatig, als met een pleegmoeder. Het zijn snelle groeiers. 

 

Omdat witoogeenden zo weinig eisen stellen en gemakkelijk voor nageslacht zorgen, zijn het ideale eenden voor beginnende liefhebbers. Een aanrader !

 

Terug naar Onze soorten.