Nestgelegenheid.

 

 

 

Wie watervogels houd doet dit meestal met het doel met watervogels te kweken. Om ervoor te zorgen dat watervogels gaan leggen en dan overgaan tot broeden moeten er voldoende nestgelegenheden zijn, zodat ze zelf het meest geschikte, kunnen uitkiezen. En de kans op eieren en broeden aanzienlijk vergroot. Hoe meer vrouwtjes, hoe meer voorkeuren.

Vindt een vrouwtje geen of geen geschikte nestgelegenheid, dan zal ze tien tegen negen niet leggen.

 

In de gespecialiseerde handel zijn nestgelegenheden in verschillende materialen en maten te verkrijgbaar. Je vindt er o.a: nestkorven, houten en betonnen nestkastjes, nestkastjes met of zonder laddertje. De soort nestkastje is afhankelijk van de soort watervogels. Zo zijn er watervogels die graag tussen dichte beplanting broeden, watervogels die graag op een zekere hoogte broeden en zij die graag in een nestkastje op de grond broeden.

Ik gebruik momenteel hoofdzakelijk nestkastjes van beton. Deze kunnen het ganse jaar buiten staan, en zijn makkelijk schoon te maken.

 

Je hoeft niet altijd in je geldbeugel te tasten; afgedankte materialen zoals: melkkannen, tonnen vaten of een grote emmer die plat op de grond gelegd wordt, zijn prima nestgelegenheid.

Veel watervogelvrouwtjes zullen hiervan gebruik maken.

De nestkastjes plaatst men liefst niet op een open plek. Bij zomerse temperaturen kan het er broeierig heet in worden. Tracht de nestkastjes een plek tussen het groen, naast of onder planten te geven. Je krijgt een prachtig effect en bovendien krijgen de watervogels een beschut en beschermd gevoel, en blijft het binnenin het nestkastje veel koeler.

Laat de voorkant van de nestkast naar de vijver en het oosten wijzen (vrouwtjes voelen zich het veiligst). Uit het zuiden komt immers te veel zon, uit het westen te veel regen en uit het noorden te veel kou.

 
Leg in de nestkastjes een dikke laag turf, anders geraken de watervogels er moeilijk uit. Als de kweektijd nadert, kun je er stro aan toevoegen. Anders zou het nestmateriaal door het continu heen- en weergeloop van het vrouwtje veel te vochtig worden en beschimmelen.

Sommige liefhebbers denken dat de nestkasten goede schuilplaatsen zijn bij barre weersomstandigheden. Dit is een ernstige misvatting! Op enkele uitzonderingen na. De meeste watervogelvrouwtjes maken inderdaad gebruik voor het leggen

en bebroeden van hun eieren. Zodra de kuikens uitgekomen zijn, verlaten ze samen met hun kroost het nest om daarna niet meer weer te keren.

 

Terug naar Verzorging.