Watervogelvoeder.

 

 

De meeste watervogels redden het niet met groenvoer en een handvol graan. Met alleen wat granen kan men watervogels wel een tijdje gezond houden maar meer ook niet. Met veel geluk kan men zelfs nog een magere kweek bekomen.

Bij fabrikanten van dierenvoeders worden speciale voeders voor watervogels geproduceerd. Die bevatten de noodzakelijke voedingsstoffen in de juiste verhouding.

Watervogelvoer wordt geperst in dunne korreltjes of in kleine bolletjes. Een voordeel van het geperst voer is dat ieder korrel dat ze opnemen, de ingrediënten bevat die ze nodig hebben. Het voedingspatroon is bij veel soorten verschillend. Sommige soorten nemen plantaardige voeding tot zich, andere nemen van natuur uit vooral dierlijke voeding. Sommige watervogels eten graag op het land, terwijl andere bijna nooit uit het water komen en liever ook in het water eten.

 

Indien u een vijver heeft met verschillende soorten watervogels, kunnen er bepaalde soorten dominanter zijn dan andere. Houd hiermee rekening als je watervogels voert. Watervogels eten echter nooit veel tegelijk, maar geregeld een beetje en dat doen ze de ganse dag door.

 

Gooi nooit zomaar korrels op de grond. Hiermee lok je allerlei ongedierte en bovendien is het zeer onhygiënisch. Om het voeder te beschermen tegen regen, sneeuw en hagel kun je de eetbak onder een afdakje plaatsen. Eventueel kan je ook een plastic emmertje met deksel gebruiken, in de zijkant wordt dan een opening gesneden. Een nadeel bij deze methode is dat

vogels en muizen mee kunnen komen smullen. Wanneer je verscheidene watervogelpaartjes bezit kan een voederautomaat goed van pas komen. Deze meestal uit metaal vervaardigde bak kan ongeveer 5 kg voeder bevatten. Onderaan is de bak van een opstaplade voorzien. Zodra de watervogel zijn poten op de lade zet, klapt de klep die het onderste gedeelte van de voederautomaat afsluit open en kan de watervogel naar believen eten. Stapt de watervogel van die lade af, dan klapt de afsluitklep weer dicht.

 Je spaart er een heleboel voeder mee uit omdat het gewicht van merels en mussen veel te klein is om de voederklep te doen openklappen. Bovendien hebben de watervogels nu continu voeder en hebben de zwakste ook meer kans om te eten. Deze voederautomaat moet ook op geregelde tijd stippen geledigd en gereinigd worden. 

 

In de dierenspeciaalzaken worden watervogelkorrel in zakken van 15 of 25 kg verkocht. Bewaar het voer in een koel en droog lokaal. Stockeer de zakken op een pallet en schuif ze echter nooit tegen een muur, want die kan vocht afgeven. Je kan het voeder eventueel overgieten in kunststof vaten met een deksel. Ratten en muizen lusten dit lekkers ook.

Watervogelvoeders kunnen verschillende maanden bewaard worden maar houdt voor alle zekerheid de vervaldatum in het oog. Deze vind je gewoonlijk op het etiket waarop de samenstelling van het voer staat.

 

Naargelang het seizoen en de leeftijd van de watervogels wordt door de fabrikanten een andere samenstelling aangeboden.

 

Productvoorstelling.

In “Het Eendentuintje” worden de watervogels gevoederd door Park- en watervogels van Versele- laga. Ze krijgen het ganse jaar ¾ watervogelkorrel en ¼ graan.

 

  1. Duck 1:
    Het ideale startvoeder in kruimelvorm. Deze startkruimel bevat voldoende eiwit voor een goede en efficiënte groei, maar vermijdt een overmaat aan eiwit, want die kan leiden tot een te snelle groei van de watervogels met een sterk risico op plotselinge sterfte. Naar lust verstrekken vanaf de eerste week tot en met twee weken. Het eiwitrijke voer zorgt voor een goede startgroei van de kuikens. Om een optimale groei te behouden wordt na de tweede week overgegaan naar het iets minder eiwitrijke groeivoer Duck 2.Voorzie voor de jonge kuikens lage eetschaaltjes en ververs regelmatig het voer.

  2. Duck 2:
    Een ideaal groeivoer in kruimelvorm. Deze kruimel kan door zijn unieke vorm perfect worden opgenomen door zowel de grotere als de kleinere soorten en zorgt voor een goede verdere ontwikkeling van de watervogels. Naar lust verstrekken vanaf de derde week tot en met 12 weken. Na een eerste snelle startgroei van twee weken zijn de behoeften van de watervogels licht gewijzigd en is de tweede fase groeivoeder nodig om een continue ontwikkeling van de watervogels te garanderen . Na deze groeifase wordt overgeschakeld op de onderhoud- en conditiekorrel.

  3. Duck 3:
    Is een conditiekorrel die in alle onderhoudsbehoeften van de vermelde watervogels voorziet. Na de groeiperiode en tussen twee legperiodes in veranderen immers de nutriëntenbehoeften. Deze formule houdt de watervogels in een optimale conditie, belangrijk voor een goede bevruchting van de eieren tijdens de latere kweekperiode. Tijdens de kweekperiode wordt de speciale leg- en kweekkorrel Duck 4 aanbevolen

  4. Duck 4:
    Is een hoogwaardige leg- en kweekkorrel die zorgt voor een snelle ontwikkeling van het eigewicht. Deze formule heeft een hoog gehalte aan eiwit en energie en is belangrijk voor een goede leg. Het hoog gehalte aan mineralen zorgt voor een goede schaalvorming.

  5. Floating:
    Aanvullend dierenvoer voor watervogels. Floating is een drijvende korrel met een hoog gehalte aan dierlijk eiwit. Deze formule is ideale voeder voor watervogels, zoals duikeenden, die op het water gevoederd worden.

  6. Granen:
    Granen bevatten niet alle noodzakelijke voedingsstoffen. De conditie van je watervogels zal minder goed zijn en je kweekresultaten navenant. Als je continu watervogelkorrels voedert, kan je ’s winters wel wat granen bijvoederen. Hierdoor zullen je watervogels vervetten, wat dan weer een voordeel is tijdens de wintermaanden.

  7. Groenvoer:
    Groenvoer lusten alle watervogels. Ganzen, zwanen en een aantal eendensoorten eten veel gras. Voor de meeste ganzen is gras zelfs het hoofdvoedsel. Ook eendenkroos, vogelmuur, sla, andijvie, spinazie of krulkool is steeds welkom.

  8. Grit:
    Grit is een speciaal samengesteld met maagkiezel, oesterschelpen en ander zeeschelpen. Grit bevordert de spijsvertering en de algemene gezondheidstoestand van uw watervogels. Maagkiezel is nodig voor een vlotte spijsvertering, oesterschelpen en zeeschelpen verschaffen de nodige mineralen voor de vorming van de eischaal en het beendergestel, aan het grit is houtskool toegevoegd, omwille van zijn absorberende werking. Grit kan men best het hele jaar door ter beschikking stellen in een apart pot en regelmatig verversen.

Zorg er in elk geval voor dat de voeding evenwichtig is en altijd vers.

 

Terug naar Verzorging.