Brilduiker.

 

 

 

 

Verspreiding: Europa en Azië.

Lengte: 43 - 47 cm.

Gewicht woerd: 1 kg.

Gewicht Vrouwtje: 750 gr.

Geslachtsrijp: Tweejarige leeftijd.

Legsel: 7 – 8 bleekgroene, blauwgroene eieren.

Broedduur: 27 – 32 dagen.

Bijzonderste legperiode: maart - april.

Ringen: 10 mm.

 

 

Leuk om weten:

 

Brilduikers zijn aangename, tamme, levendige, temperamentvolle, niet luidruchtige zee-eenden die veel op het water vertroeven. In broedkleed van oktober tot juni zien man en vrouw er verschillend uit.’s Zomers draagt de man een eclipskleed. Hij lijkt dan op het vrouwtje maar hij is groter en donkerder en hij heeft een donkerdere kop, wittere vleugels en gele ogen. De woerd in broedkleed is een zwart-witte eend waarvan de kopveren enigszins verlengd zijn en een sterk blauwpaarse schijn hebben. Tussen snavel en oog bevindt zich een halvemaanvormige witte vlek. De witte veren op de vleugel sieren de bovenzijde, die minder glans vertoont dan de kop. De eend heeft een lichtgrijze borst en donkergrijze bovendelen en wat lichte grijze flanken. De veren zijn niet egaal grijs maar hebben een wat lichtere rand waardoor de eentonigheid van de kleur verdwijnt. De kop is donkerbruin en de veren zijn zoals de woerd verlengd waardoor de massieve kop ontstaat wanneer de veren rechtop gezet worden. Zowel de woerden als de vrouwtjes durven in het broedseizoen vrij agressief uit de hoek komen. Ze hebben het vooral op soortgenoten en op wit- zwart gekleurde duikenden gemunt. In een ruim perk met verscheidene vijvers kun je ze eventueel met andere watervogelsoorten huisvesten. De medebewoners hebben dan voldoende uitwijkmogelijkheden. In een klein perk is dit echter niet het geval en kun je ze beter paarsgewijs huisvesten. Buiten het broedseizoen worden brilduikers zo mak als lammetjes en kunnen ze probleemloos in een gemengde groepsvijver gehouden worden.

Brilduikers verdragen veel beter lage dan hoge temperaturen! Plant dus enkele schaduwgevende struiken of coniferen in uw perk, maak de vijver niet te ondiep en laat in de zomer koud water in stromen. Het zwemwater moet helder en fris zijn. Brilduikers zijn zeer winterhard maar ze moeten over ijsvrij water kunnen beschikken.

 

Brilduikers zijn holenbroeders. Ze nestelen graag dicht bij de vijverrand, liefst in een nestkast met een voorportaaltje en met laddertje. Favoriet zijn nestkasten met een zij- ingang en een vrij groot, vierkant instapgat. Om de andere dag of om de 3 à 4 dagen wordt er gelegd. Een nalegsel is mogelijk, vooral als het eerste legsel verdwenen was voor het vrouwtje begon te broeden. Brilduikersvrouwtjes broeden uitstekend, de nesten zijn flink voorzien van dons. Brilduikers verdedigen hun kroost tot het uiterste en dulden geen andere in hun territorium. Op plaatsen waar de broeddichtheid groot is, is de agressie van de moeders één van de voornaamste doodsoorzaken van de kuikens. De kuikens zijn niet altijd gemakkelijk groot te brengen. Sommige liefhebbers hebben er helemaal geen problemen mee, ander krijgen het niet voor mekaar. Bij natuurkweek kan je best de volledige familie naar een afgeschermde ruimte met vijver brengen en daar een warmtelamp of warmteplaat installeren. De kuikens zijn volgroeid op een leeftijd van 10 weken.

 

Terug naar Onze soorten.