Bergeend.

 

 

 

 

Verspreiding: Europa, Noord - Afrika en AziŽ.

Lengte: 55 Ė 65 cm

Gewicht woerd: 1200 gr.

Gewicht vrouwtje: 900 gr.

Geslachtsrijp: tweeŽntwintig maanden.

Legsel: 8 Ė 10 eieren.

Broedduur: 29 Ė 30 dagen.

Legperiode: van maart tot en met april.

Ringen: 12 mm.

 

 

Leuk om weten:

 

Bergeenden zijn winterhard, sterk, schuw en niet luidruchtig. Een aanrader voor liefhebbers met ruimte. Deze mooie sterke eend ziet er het hele jaar bijna hetzelfde uit. Door zijn prachtige bonte tekening is de Bergeend een uitgesproken siereend, die met zijn groenzwarte kopje, vuurrode snavel, en bruin- witte lichaam en zwarte schouderstreep een opvallende verschijning is in elke vijver. Bergeenden zijn vrij agressief, vooral in het broedseizoen. Daarom worden ze gehuisvest in een apart perk of in een zeer ruim gemengde groepsvijver, het beste wel dan, met meerdere koppels bij elkaar. Door te kweken in kolonieverband zijn al goede resultaten behaald. Door het houden van meerdere koppels voorkomt men dat de Bergeend kleine soorten watervogels lastigvalt. De Bergeendenmannen zullen alleen tegen elkaar tekeer gaan, dat meestal met dreigingen en achtervolging gepaard is, en gelukkig niet echt met vechten. Omdat de Bergeenden ook in West- Europa in de vrije natuur voorkomen, kunnen we vaststellen dat ze ons klimaat kunnen verdragen. Deze eenden kunnen in de winter buiten blijven op ijsvrij water, verder hoeven we geen extra maatregel te treffen.

  

Het zijn holenbroeders. Van natuur uit broeden ze liefst in een oud konijnen- of vossenhol. Om deze eenden een ideaal broedplaats te geven, is het verstandig om een dergelijk holte na te bootsen. Door middel van een ton, een plastic of houten bak van 30 bij 40 cm in te graven, die dan voorzien is van een inloopbuis van 1 meter lang en een diameter van 18 cm.

De kuikens hebben een mooi zwartbruin en wit donspakje aan, en worden door beide ouders groot gebracht. Het zijn sterke kuikens die ook bij minder goed weer zonder veel problemen zullen opgroeien. Ze zijn zowel kunstmatig, natuurlijk als door een pleegmoeder groot te brengen. De kuikens zijn volgroeid op een leeftijd van 8 weken.

 

Terug naar Onze soorten.