Kuifeend.

 

 

 

 

Verspreiding: Europa, Azië en Afrika.

Lengte: 40 – 47 cm.

Gewicht woerd: 750 gr.

Gewicht vrouwtje: 680 gr.

Geslachtsrijp: éénjarige leeftijd (broeden vaak na het tweede jaar).

Legsel: 6 – 9 ovale, bleek grijsgroene eieren.

Broedduur: 26 – 27 dagen.

Legperiode: van april tot en met juli.

Ringen: 9 mm.

 

 

Leuk om weten:

 

Kuifeenden zijn kalme, winterharde, niet luidruchtige, aangename duikeenden. ’s Zomers draagt de man een eclipskleed en lijkt hij op het vrouwtje. In broedkleed van oktober tot en met juni zien man en vrouw er verschillend uit. Zijn gele ogen vormen dan een fel contrast met de witte, grijze en zwarte tinten van zijn broedkleed. De purperen glans op zijn kopveertjes is prachtig en het witte biesje rond zijn snavel en de witte band over zijn snavel maakt het geheel compleet. Het vrouwtje is donker van kleur met een opvallende lange nek, geelbruine ogen en een kortere kuif. De snavel is blauwgrijs met zwarte punt en witte vlek.

Na het broedseizoen krijgt ze veel witte spikkels op haar bek. De kuifeend verblijft vooral op het water. Op het land kunnen ze minder goed uit de voeten omdat hun poten te ver achteraan het lijf zitten. Je kan ze in een aparte als in een gemengde groepsvijver huisvesten, zowel paarsgewijs als in een groepje.  Deze eenden zijn zeer winterhard, vooral op ijsvrij water dat voorzien is van ondiepe gedeelten waar ze kunnen staan.

 

Kuifeenden zijn grondbroeders. Ze sluiten een monogaam seizoenhuwelijk. Niet alle vrouwtjes leggen reeds het eerste jaar. Ze nestelen gewoonlijk niet ver van de vijverrand. Ze nestelen o.a. in een nestkast op de grond, op een droog plekje onder een struik of tussen de vijverbeplanting. Het nest wordt bekleed met planten uit de omgeving. Ze leggen om de andere dag. Een nalegsel is mogelijk vooral als het eerste legsel verloren gegaan is. De kuikens dragen een donkerbruin en geel donspakje. Kuifeendenkuikens kunnen nogal schuw zijn. Je kunt de kuikens zelf grootbrengen bij voorkeur volgens de natte opkweekmethode, ze kunnen na enkele uren duiken. Natuurkweek in een groepsvijver is moeilijker, men kan wel de volledige familie naar een afschermde ruimte brengen en daar een warmtelamp of een warmteplaat installeren. De kuikens zijn volgroeid op een leeftijd van 8 weken.

 

Terug naar Onze soorten.